taidenäyttelyt

Jari Jula: Ei-mitään

maalauksia | målningar | Paintings

Galleria Katariina 31.10.18.11.2012


”Ei-mikään on käsitteenä liukas, ymmärrys ei oikein löydä sille luontevaa paikkaa: ei-mikään jonain vaikuttaa paradoksilta ja ei-mikään ei minään tautologialta. Näistä vaihtoehdoista valitsen, Platonia seuraten, paradoksin: ei-mitään on jotain, joka on.


Ei-mitään on hahmotettavissa moninaisesti, kuten vaikkapa tyhjyytenä, josta sitä muun muassa on taiteessa siivilöity esiin. Minulle ei-minkään keskeinen ominaisuus on ajallinen kiinnittymättömyys - kysymys on historiattomasta ja päämäärättömästä hetkestä, sellaisen kokemisesta osana taiteellista prosessia. Ei-mikään on eräänlainen olemisen kantasolu, eriytymätön olemisen tuntu, liike vailla suuntaa.


Voiko kuvailemani kaltaista ei-minkään kokemusta sitten tavoittaa teosta vastaanottaessa, sillä esimerkiksi tulkinta tuo aina mukanaan merkitykset ja ajallisen kiinnittymisen? En oikein tiedä, mutta mikäli on niin, ettei täysipainoista ei-minkään kokemusta voi saavuttaa tarkastelun hetkinä, niin vähintäänkin sen oireita voi teoksesta havaita.


Olen tavoitellut ei-minkään pilkahduksia visuaaliseksi reduktioksi, sulkeistamiseksi, kutsumani metodin avulla. Ajatuksena on maalata pois työhön jatkuvasti prosessissa ilmantuvat aikaan sidotut ja merkityksiin heräävät kuva-aiheet, mitä ei tule sekoittaa esimerkiksi minimalistiseen kaikkien kuvallisten elementtien poissulkemiseen.


Teosten materiaaleina on pääasiassa aineksia, joiden tarkoitus ei yleensä ole näkyä valmiissa maalauksessa vaan mahdollistaa sen näkyminen, kuten pohjusteliimoja, sideaineita ja lakkoja. Lisäksi olen käyttänyt mielestäni luonteeltaan samankaltaisia meikkaustarvikkeita, kuten puutereita, meikkivoiteita ja kynsilakoja. Kynsilakat, myönnettäköön, ovat rajatapaus, mutta emmehän yleensä kehu henkilön kynsilakkoja kauniiksi vaan ylistämme hänen kynsiään. Lisäksi teosten ainesosiin lukeutuvat monimuotoinen lika ja pöly.


Leonardo da Vincin sanotaan inspiroituneen kosteuden ja homeen aikaansaamista jäljistä seinissä, joissa hän näki monimuotoisia maisemia ja hahmoja. Minua kiehtoo hahmoissa ja maisemissa näkyvä seinä.


Kaikesta edellä sanomastani huolimatta en ole tätä näyttelyä tehdessäni tutkinut mitään: olen maalannut. Lopulliset myös näyttelyn syntyyn ja vastaanottamiseen soveltuvat sanat tulevat André Bretonilta:


"Asettukaa niin passiiviseen tai vastaanottavaiseen tilaan kuin voitte. Unohtakaa oma neroutenne, omat kykynne ja kaikkien muiden kyvyt. Ajatelkaa, että kirjallisuus on surullisimpia teitä jotka johtavat minne tahansa. Kirjoittakaa nopeasti, ilman ennalta päätettyä aihetta, niin nopeasti ettei kirjoituksesta jää mitään mieleen ja ettei tule kiusausta lukea sitä uudelleen.”

Jari Jula


• Jari Jula valmistui Turun piirustuskoulusta 1988 ja debytoi samana vuonna WAMissa, Turussa. Hän on siitä lähtien pitänyt aktiivisesti näyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Julan lisensiaatintyö teoreettisessa filosofiassa hyväksyttiin Turun yliopistossa 2006 ja vuodesta 2009 hän on tehnyt tohtoriopintoja Aalto yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulussa. Jula on Taidemaalariliiton ja Helsingin Taiteilijaseuran jäsen.


• Jari Julan taiteilijatapaaminen sunnuntaina 18.11. klo 14–16.


 

Lisätietoja ja kuvia | Tilläggsinformation och bilder | More information and pictures:

Hannele Nyman, galleristi, näyttelysihteeri |gallerist | Gallery Manager

e-mail: , gsm +358 (0)440 551 678, puh. | tel. +358 (09) 666 677


GALLERIA KATARIINA

Helsingin Taiteilijaseura | Konstnärsgillet i Helsingfors | Helsinki Artists’ Association

Kalevankatu 16 | Kalevagatan 16, 00100 Helsinki | Helsingfors

Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16| Öppet ti–fr 11–17, lö–sö 12–16 | Open Tue–Fri 11–17, Sat–Sun 12–16

www.helsingintaiteilijaseura.fi
Syndicate content