Tutkijaliiton 29. kesäkoulu "Illuusio, harhautus, vääristely"; 20.-22.8.2010, Järvenpää

Tutkijaliiton 29. kesäkoulu 20.–22.8.2010

ILLUUSIO, HARHAUTUS, VÄÄRISTELY

Tutkijaliiton perinteinen, kaikille avoin kesäkoulu pidetään Sibelius-Akatemian kurssikeskuksessa Kallio-Kuninkalassa perjantaista 20.8. sunnuntaihin 22.8.

Filosofia ja tiede etsivät totuutta. Mutta edes tradition silmissä illuusio ei ole pelkästään kielteinen ilmiö. Esimerkiksi taide on käsitetty illuusioiden luomiseksi, ja samalla joksikin arvokkaaksi. 

Vaan onko taidekaan pelkkää illuusiota? Eikö senkin ansiona ole toden tuntu tai totuudellisuus? Filosofiassa on purettu niin havaintoilluusioita kuin metafyysisiä illuusiotakin, mutta toisaalta on puhuttu myös ”kons­titutiivisesta illuusioista”. Ovatko illuusiot siis tarpeen?

Taiteessa on myös vääristelyä, eikä nyt tarkoiteta vain väärennöksiä. 

Jokainen kuva, esimerkiksi, sisältää rajauksen, poisjätön ja on siksi osittainen. Millä muilla tavoin taide voi harhauttaa meitä? Entä tiede? Tunnemme tiedehuijauksia. Vaan entäpä tavallistakin tavallisempi lause: ”Tämä on tieteellisesti todistettu”?

Harha ja harhaanjohtaminen ovat eri asioita. Se, joka pettää, huijaa ja valehtelee, tekee eri asiaa kuin esimerkiksi taikuri, joka huijaa yleisöä yhteisestä sopimuksesta. Voiko ihminen pettää myös itseään? 

Niin päivänpolitiikan, tiedepolitiikan kuin taloudenkin maailmoissa puhutaan paljon ”strategioista”. Eikö strategia sisällä aina harhautuksen elementin? Ne sommitellaan vastustajan pään menoksi, eikä totuudella ole tässä kuin korkeintaan välinearvon asema. On ilmeistä, että mainostuksessa ja markkinoinnissa olemme suunnitelmallisen vaikuttamisen ellei harhauttamisen kohteena. Tämä pätee, vaikka kukaan ei ”usko mainoksiin”. Ja eikö markkinnoinnin tavoite, raha, ole sekin eräänlainen illuusio? Tai kenties ”fetissi”, niin kuin Marx esitti?

Ohjelmassa on luvassa ainakin puhetta itsepetoksesta, taikuudesta, tilastoharhoista, havaintoilluusioista ja lumeen filosofiasta.

Puhujina:
Tiina Arppe, Mika Elo, Terike Haapoja, Sara Heinämaa, Elinor Hållen, Miika Luoto, Timo Miettinen, Jukka Mähönen, Kirsti Määttänen, Mika Ojakangas, Tuomas Nevanlinna ja Simo Vahvelainen.

Kesäkoulun pitopaikka on Sibelius-Akatemian kurssikeskus Kallio-Kuninka­las­sa­­ Tuusulanjärven kupeessa (Ristinummentie 6, Järvenpää).

Ilmoittautumiset Tutkijaliittoon 30. kesäkuuta mennessä sähköpostitse tutkijaliitto(at)helsinki.fi tai puhelimitse (09) 633 239. Osallistumismaksu 140 euroa (opisk. ym. 100 euroa, yrityksen tai yhteisön maksamana 250 euroa) sisältää majoituksen 2–3 hengen huoneissa sekä koko viikonlopun ateriat. Maksu suoritetaan 11.8. men­nessä Tutkijaliiton tilille.

Tevetuloa!