Jean-Luc Nancy in Helsinki; 14.4.2010

Jean-Luc Nancy in Helsinki
Wednesday 14 April 2010

13.00 -13.45
Book release event with artistic contributions (in Finnish)
Moderator: Esa Kirkkopelto

On the occasion of Jean-Luc Nancy’s first ever visit to Finland Gaudeamus Books will release Filosofin sydän ["Philosopher's heart"]. The volume, which is put together on the initiative of the Figures of Touch -research project, includes Nancy’s L’intrus and Corpus in Finnish. Translations Susanna Lindberg, Kaisa Sivenius, and Elia Lennes. Forewords Susanna Lindberg and Sami Santanen.

14.00 -16.30
Lecture (in English)
Jean-Luc Nancy: “Body as Theatre”
Moderator: Esa Kirkkopelto

Kiasma-theatre
Museum of Contemporary Art Kiasma
Mannerheiminaukio 2, FIN-00100
Helsinki, Finland

Free admission
Welcome!

The event is organized by
Figures of Touch research project
Rethinking cultural diversity in Europe research project
Aalto University / Department of Art and Media Pori
in cooperation with
Kiasma and Gaudeamus

----------------------------------------------------------------------------------

Jean-Luc Nancy vierailee Helsingissä keskiviikkona 14.4.2010

Ranskalaista filosofia Jean-Luc Nancya (s. 1940) pidetään dekonstruktion edustajana. Hän on Strasbourgin yliopiston emeritusprofessori ja omaperäinen ajattelija, jolla on laaja filosofinen tuotanto. Nancy sairastui vakavasti 1980-luvun lopulla ja hänelle tehtiin sydänsiirto 1990-luvun vaihteessa. Raskaana toipumisaikana hän jatkoi kuitenkin kirjoittamista ja julkaisi monia parhaita töitään. Nyt Nancy on kansainvälisesti aktiivinen ja suosittu luennoitsija.

Jean-Luc Nancy vierailee huhtikuussa ensimmäistä kertaa Suomessa Kosketuksen figuurit -tutkimushankkeen kutsumana. Nancy pitää yleisöluennon Kiasmassa keskiviikkona 14.4. aiheenaan “Body as Theatre”. Ennen luentoa julkistetaan Filosofin sydän -teos yleisölle avoimessa tilaisuudessa, jonka yhteydessä nähdään myös Julius Elon ja hänen työryhmänsä tilaisuutta varten luoma performanssiesitys.

Filosofin sydän (Gaudeamus 2010) sisältää kaksi filosofian ja ruumiin suhdetta tarkastelevaa teosta, Corpuksen ja Tunkeilijan. Corpuksessa Nancy hahmottelee filosofiaa, joka voisi puhua ideoiden maailman sijasta ruumiiden maailmasta. Tunkeilijassa hän pohtii omaa sairauttaan, identiteetin hajoamista ja moninaistumista. Tunkeilija julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi. ”Nancyn teksti on yhtä aikaa sydäntäsärkevän kaunista ja käsittämättömyyteen asti nopeaa, hellää ja kiivasta, iloista ja tuskaista”, kuvailee Corpuksen suomentanut Susanna Lindberg. Filosofin sydän julkaistaan Suomen Akatemian Kosketuksen figuurit -tutkimushankkeen aloitteesta.

* * *

Jean-Luc Nancy Kiasmassa keskiviikkona 14.4.2010

13.00-13.45 Filosofin sydän (julkistamistilaisuus)
Tilaisuudessa nähdään Julius Elon ja hänen työryhmänsä performanssiesitys.

14.00-16.30 “Body as Theatre” (yleisöluento)

Jean-Luc Nancy luennoi englanniksi.

Iltapäivää isännöi Esa Kirkkopelto.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!