Jean-Luc Nancy saapuu Suomeen luennoimaan; 14.4.2010, Helsinki

Jean-Luc Nancy luennoi Kiasmassa 14.4.2010

Päivämäärä: 14. huhtikuuta 2010
Ajankohta: 13:00 - 16:30
Paikka: Kiasma, Helsinki

Kuvaus
Ranskalaista filosofia Jean-Luc Nancya (s. 1940) pidetään dekonstruktion edustajana. Hän on Strasbourgin yliopiston emeritusprofessori ja omaperäinen ajattelija, jolla on laaja filosofinen tuotanto. Nancy sairastui vakavasti 1980-luvun lopulla ja hänelle tehtiin sydänsiirto 1990-luvun vaihteessa. Raskaana toipumisaikana hän jatkoi kuitenkin kirjoittamista ja julkaisi monia parhaita töitään. Nyt Nancy on kansainvälisesti aktiivinen ja suosittu luennoitsija.

Jean-Luc Nancy vierailee huhtikuussa ensimmäistä kertaa Suomessa Kosketuksen figuurit -tutkimushankkeen kutsumana. Nancy pitää yleisöluennon Kiasmassa keskiviikkona 14.4. aiheenaan Body as Theatre. Ennen luentoa julkistetaan Filosofin sydän -teos yleisölle avoimessa tilaisuudessa, jonka yhteydessä nähdään myös Julius Elon ja hänen työryhmänsä tilaisuutta varten luoma performanssiesitys.

Filosofin sydän (Gaudeamus 2010) sisältää kaksi filosofian ja ruumiin suhdetta tarkastelevaa teosta, Corpuksen ja Tunkeilijan. Corpuksessa Nancy hahmottelee filosofiaa, joka voisi puhua ideoiden maailman sijasta ruumiiden maailmasta. Tunkeilijassa hän pohtii omaa sairauttaan, identiteetin hajoamista ja moninaistumista. Tunkeilija julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi. "Nancyn teksti on yhtä aikaa sydäntäsärkevän kaunista ja käsittämättömyyteen asti nopeaa, hellää ja kiivasta, iloista ja tuskaista", kuvailee Corpuksen suomentanut Susanna Lindberg. Filosofin sydän julkaistaan Suomen Akatemian Kosketuksen figuurit -tutkimushankkeen aloitteesta.

* * *
Jean-Luc Nancy Kiasmassa keskiviikkona 14.4.2010

13.00-13.45 Filosofin sydän (julkistamistilaisuus)

Tilaisuudessa nähdään Julius Elon ja hänen työryhmänsä performanssiesitys.

14.00-16.30 Body as Theatre (yleisöluento)

Jean-Luc Nancy luennoi englanniksi.

Iltapäivää isännöi Esa Kirkkopelto.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

***
Järjestäjät:
Kosketuksen figuurit -tutkimushanke (Suomen Akatemia)
Aalto-yliopisto/Porin taide ja media
Kiasma
Gaudeamus

***
Jean-Luc Nancy: Filosofin sydän. Teos sisältää yksissä kansissa aikaisemmin suomeksi ilmestyneen teoksen Corpus (suom. Susanna Lindberg) ja ensi kertaa suomeksi ilmestyvän teoksen Tunkeilija (suom. Elia Lennes & Kaisa Sivenius). Gaudeamus 2010. Esipuheet Susanna Lindberg ja Sami Santanen.
 
Lisätietoja:
Riitta Korpipää
riitta.korpipaa(at)gaudeamus.fi