Talouskriisi ja Marxin paluu -seminaari; 16.10.2009, Tampere

Talouskriisi ja Marxin paluu

Aika: pe 16.10.09 klo 12 alkaen
Paikka: Väinö Linna -sali, Linna, Tampereen yliopisto.

Mediassa nykyinen talouskriisi on nimetty finanssikriisiksi ja sitä on selitetty huonolla johtajuudella, markkinoiden sääntelemättömyydellä, ahneudella ja uusliberalismilla. Tilalle on esitetty säänneltyjä markkinoita, tasapainotusta valtioiden ja yksityisen pääoman välillä ja "ihmiskasvoisempaa" kapitalismia.

Seminaarissa kysytään, miten näitä historiallisesti lyhytnäköisiä ja kapitalismin pinnalliseen ymmärrykseen perustuvia kannanottoja voisi arvostella ja terävöittää marxilaisen teorian lähtökohdista. Mitä esimerkiksi Marxin teoriat voiton suhdeluvun laskutendenssistä, tavaran arvomuodosta ja hänen yleisemmät kriisejä koskevat näkemyksensä voivat auttaa saamaan teoreettisesti päteviä ja poliittisesti käyttökelpoisia otteita kapitalismin keskeisistä ongelmista? Tule keskustelemaan!

Seminaarin ulkomainen vieras on kapitalismin kriisejä koskevilla analyyseillaan maailmanmainetta saavuttanut professori Stephen Gill. Gill hoitaa valtio-opin professuuria tutkimusaloinaan kansainväliset suhteet ja poliittinen talous Yorkin yliopistossa Kanadassa. Gill toimii tällä hetkellä kutsuttuna ajankohtaisen yhteiskuntatutkimuksen professorina Helsingin yliopistossa.

12.15 Antti Ronkainen: Voiton suhdeluvun laskutendenssi
13.00 Miika Kabata: Marxin käsitys kapitalistisen kriisin yleisestä muodosta
13.45-14.15 kahvipaussi
14.15 Jukka Peltokoski: Kriisin kosto - haaste vasemmistolle
15.00 Stephen Gill: On current global organic crisis

Seminaarin jälkeen illanvietto Myllärissä (Linnan takana).

Järjestäjä Marxilaisen yhteiskuntatieteen seura

lisätietoja: Antti Ronkainen, antti.ronkainen(at)uta.fi, 040-7764204
http://marxpiiri.wordpress.com